ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Υπουργείο παιδείας και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ είστε δημόσιος κίνδυνος…

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ

ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Στις 21 Μαρτίου αποφασίζεται με κοινή υπουργική απόφαση η εκκένωση όλων των εστιών πανελλαδικά. Μέσα στις επόμενες μέρες το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ, ως ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την λειτουργία των εστιών και της φοιτητικής μέριμνας εν συνόλω, εφαρμόζει πιστά τις κρατικές εντολές περί εκκένωσης. Η σίτιση διακόπτεται και σε πολλές εστίες οι οικότροφοι απειλούνται με την διακοπή του νερού, της θέρμανσης και του ρεύματος. Ουσιαστικά, επιβάλλεται στους φοιτητές/τριες να εγκαταλείψουν την κατοικία τους και να επιστρέψουν στο οικογενειακό τους σπίτι (εάν βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα) εν μέσω έξαρσης της επιδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση υπέπεσε σε άλλη μία κρίση αντίφασης, από τις πολλές που είδαμε να εκτυλίσσονται κατά την διάρκεια της καραντίνας. Από την μία, λοιπόν, φοράει το προσωπείο της υπεράνθρωπης προσπάθειας για την διαφύλαξη της δημοσίας υγείας και λαμβάνει ολοκληρωτικά και αστυνομικού τύπου μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και από την άλλη αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να επιστρέψουν στις πόλεις καταγωγής τους αδιαφορώντας για την διασπορά του ιού και για τις συνέπειες στην υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Φυσικά, δεν θεωρήσαμε ποτέ πως λόγω κορονοϊού το κράτος έθεσε υπεράνω όλων την δημόσια υγεία. Στο ερώτημα μεταξύ της προστασίας της υγείας μας και την αποφυγή του κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης των εστιών για κάποιους μήνες είμαστε σίγουροι πως επιλέγουν το δεύτερο. Κι αυτό έκαναν. Η απόφαση τους περί εκκένωσης, όμως, προσέκρουσε στις αντιδράσεις των εστιακών φοιτητών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και με την υποστήριξη του αλληλέγγυου κόσμου κατάφεραν να κρατήσουν τις εστιακές μονάδες ανοικτές.

Δεν περιμέναμε την περίοδο της καραντίνας για να εντοπίσουμε τα προβλήματα στην διαχείριση των εστιών. Η φοιτητική μέριμνα παρουσιάζεται κατά πολύ υποδεέστερη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από γεγονότα όπως τα παραπάνω όσο και από την χρόνια κρατική αδιαφορία και υποβάθμιση των εστιών. Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ είναι πλήρως εναρμονισμένο με την κεντρική πολιτική στόχευση της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων και προωθεί την διείσδυση επιχειρηματικών ιδιωτικών συμφερόντων, την ίδια στιγμή που επιχειρείται η όλο και μεγαλύτερη μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών. Αναδεικνύεται λοιπόν, ως ο θεσμικός φορέας στην δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η φοιτητική μέριμνα, ένας από τους κύριους υπαίτιους για την διαρκή υποβάθμιση των όρων διαβίωσης των φοιτητών των κατώτερων κοινωνικών τάξεων που μένουν στις εστίες.

Οι φοιτητικές εστίες εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργούν και οι ελλείψεις τους είναι τεράστιες. Η μη παροχή ίντερνετ, ο ελλιπής έως και ανύπαρκτος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, η απουσία θέρμανσης, οι κακές – έως και επικίνδυνες- για τους εστιακούς φοιτητές κτηριακές εγκαταστάσεις και η απροθυμία για οποιαδήποτε προσπάθεια συντήρησης και ανακαίνισης των κτηρίων είναι κάποια από τα υπαρκτά προβλήματα που καταδεικνύουν την χρόνια κρατική αδιαφορία και το πενιχρό μερίδιο του κρατικού προϋπολογισμού που αντιστοιχεί για την μέριμνα των φοιτητών, για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Ταυτόχρονα, ο ήδη μικρός αριθμός εστιών ανά την ελλάδα όλο και συρρικνώνεται καθώς πολλές εξ αυτών κλείνουν αφήνοντας χωρίς επιλογές τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν δικό τους σπίτι. Επανειλημμένα στο παρελθόν οι φοιτητές/τριες έχουν δώσει αγώνες και έχουν κινήσει τις διεκδικήσεις τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τις ελλείψεις που προαναφέρονται.

Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές/τριες στερούνται τα αυτονόητα, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ, προωθώντας τα συμφέροντα των αφεντικών μέσα στα πανεπιστήμια, κλείνει έναντι εκατομμυρίων εργολαβίες που αναλαμβάνουν πάγιες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και η σίτιση. Γνωστά είναι τα deal εκατομμυρίων του κατ΄ άλλα υποχρηματοδοτούμενου Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάθεση της εργολαβίας καθαρισμού και φύλαξης στην εταιρεία My Services Facilities, βασικός μέτοχος της οποίας ήταν ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Ιωάννης Μακρής, ο οποίος δολοφονήθηκε από ανταγωνιστικό κύκλωμα της νύχτας.

Οι εργολάβοι με τους οποίους συνάπτει συμφωνίες το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ ουσιαστικά μισθώνουν τους εργαζομένους τους στην υπηρεσία του πανεπιστημίου, καθορίζοντας οι ίδιοι τους όρους και την τιμή της εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες είτε πρόκειται για καθαριστές/στριες είτε για εργαζόμενους στην σίτιση δουλεύουν για ψίχουλα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε ένα καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας και βρισκόμενοι συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης και την παράταση της πληρωμής τους για μήνες. Το πανεπιστήμιο αποτελεί για αυτούς τους εργαζόμενους εδώ και χρόνια ένα εργασιακό κάτεργο όπου κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί, τα ελαστικά ωράρια και η διαρκής επισφάλεια. Σε άλλους τομείς που υπάγονται στην διαχείριση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ, όπως τα δημόσια ΙΕΚ και η καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και τα σωματεία τους έχουν κατ’ επανάληψη μάταια διεκδικήσει την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω πως το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ αναλαμβάνει την εκτέλεση των κρατικών αποφάσεων για την περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης και προασπίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εμείς ως οι νέοι και οι νέες που προετοιμάζονται για να αποτελέσουν το μελλοντικό εργατικό δυναμικό ή που υφίστανται ήδη την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι μπροστά στην εξαθλίωση και την υποτίμηση που βιώνουν οι εστιακοί φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στις φοιτητικές και εργατικές διεκδικήσεις και στεκόμαστε δυναμικά ενάντια στις πολιτικές και τα συμφέροντα που προωθεί ο συγκεκριμένος θεσμικός φορέας. Αντιλαμβανόμενοι τους εαυτούς μας ως κομμάτι της εργατικής τάξης και της αγωνιζόμενης φοιτητικής νεολαίας, σκοπός μας είναι να στηρίζουμε και να προωθούμε τις φοιτητικές και εργατικές διεκδικήσεις, προσπαθώντας παράλληλα να τις ριζοσπαστικοποιήσουμε, να τις διασυνδέσουμε και να τις κινήσουμε προς ρηξιακές κατευθύνσεις και προς έναν συνολικό επαναστατικό σχεδιασμό. Ο αγώνας συνεχίζεται…

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *