ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Για την αστυνομική εισβολή στον ιστορικό χώρο του πολυτεχνείου

Την στιγμή που μια νέα κρατική δολοφονία μετανάστη από τους ένστολους φονιάδες του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα βγήκε στο φως της δημοσιότητας, ο κρατικός αυταρχισμός συνέχισε να προελαύνει και να μας δείχνει τα δόντια του. Χθες Παρασκευή 27/9  πραγματοποιήθηκε στο κάτω πολυτεχνείο η επιχειρηματική φιέστα «Βραδιά του Ερευνητή», με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν στρατοπεδεύσει γύρω από το Πολυτεχνείο και να εισβάλλουν στον ιστορικό χώρο προσαγάγοντας διαμαρτυρόμενους ερευνητές, φοιτήτες/τριες, κατοίκους των Εξαρχείων και μέλη συλλογικοτήτων.

Το πολυτεχνείο βρίσκεται υπό αστυνομική κατοχή εδώ και τρία και πλέον χρόνια. Με απαγορεύσεις πολιτικών εκδηλώσεων και συνελεύσεων, με αστυνομικές περικυκλώσεις και χημικά, με lock out και καραούλι των ρουφιανοφυλάκων στις εισόδους, το κράτος και οι πρυτανικές αρχές εφαρμόζουν την «ακαδημαϊκή ελευθερία» και την ελευθερία «στην διακίνηση των ιδεών», έτσι όπως την αντιλαμβάνονται (την ελευθερία) οι κήνσορες της αστικής δημοκρατίας για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Τρία και πλέον χρόνια το πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια, ο λόφος του Στρέφη μετατρέπονται σε απονεκρωμένη έρημο, με τις φωνές των ματσομένων τουριστών, τους θορύβους των μηχανημάτων στην ιστορική πλατεία, τις μουσικές από τα καταστήματα και τα σεξιστικά σχόλια των ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ να μονοπωλούν την ηχώ των άλλοτε κινηματικών οχυρών. Ορισμένοι πανηγυρίζουν με την νέα αυτή πραγματικότητα. Σίγουρα όχι η πλειοψηφία των ταξικά προσδιορισμένων κατοίκων, σίγουρα όχι οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων που έδωσαν ζωή στα μέρη αυτά (κι ας μην ήταν πάντα όλα ιδανικά).

Τα χθεσινά γεγονότα ενσαρκώνουν με τον πιο θλιβερό και με τον πιο εμφατικό τρόπο τα αντικοινωνικά σχέδια κράτους και κεφαλαίου για τα πανεπιστήμια. Με ευθύνη των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ και τις ευλογίες της κυβέρνησης είδαμε στην πράξη τι συνεπάγονται τα νομοσχέδια των τελευταίων χρόνων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κερδοφορία και τους επενδυτές, ένα πανεπιστήμιο φρουρούμενο από έμμισθους δολοφόνους και με τους φοιτητές/τριες που αντιστέκονται στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της συλλογικής ζωής (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) έξω από αυτό, στα κρατητήρια και στα νοσοκομεία. Όπως άλλωστε διακηρύσσουν οι οπαδοί των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων, αυτοί δεν θα πρέπει να έχουν θέση στις σχολές. Αυτοί που έχουν θέση, είναι οι «επιστημονικά καταρτισμένοι» στους βασανισμούς και τις δολοφονίες: τα γουρούνια της ΕΛ.ΑΣ..

Η εμμονή των κυβερνόντων με το πολυτεχνείο μόνο τυχαία δεν είναι. Το πολυτεχνείο, σύμβολο του αντιδικτατορικού κινήματος, σύμβολο των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριων και του αναρχικού κινήματος συμπυκνώνει το κομμάτι εκείνο της ιστορίας που το κράτος και το κεφάλαιο επιθυμούν διακαώς να αφανίσουν. Πάνω στα συντρίμμια των αγώνων της προηγούμενης δεκαετίας, στοχεύουν στο γράψιμο της ιστορίας από την αρχή και στο αποτελείωμά του «εσωτερικού εχθρού»: στον θρίαμβο του συστήματος της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων και της βαρβαρότητας. Πλανώνται πλάνην οικτρά!

Με την αγωνιζόμενη νεολαία και το ακηδεμόνευτο φοιτητικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ο αγώνας για την ανάκτηση του καταπατημένου από ένστολους δολοφόνους κοινωνικού ασύλου, για την ελεύθερη πρόσβαση στο πολυτεχνείο, για την οπισθοχώρηση και την ήττα της κρατικής καταστολής και την περιφρούρηση της ιστορικής μνήμης είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Αυτός ο αγώνας στα πανεπιστήμια, στο πολυτεχνείο, στα Εξάρχεια, είναι καθήκον μας να δοθεί με συνέπεια και σταθερότητα. Για να είναι νικηφόρος θα πρέπει να αποτελέσει τον καρπό μιας συλλογικά σχεδιασμένης προσπάθειας που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Για να υπάρξει χρειάζεται οργάνωση, δυνατά φοιτητικά και πολιτικά σχήματα και αγωνιστικό σχέδιο. Είναι στο χέρι μας.

Παύση κάθε δίωξης για τους χθεσινούς συλληφθέντες/ισσες

Εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία

Αντικρατική εξέγερση για να κοπεί ο βήχας των κρατικών δολοφόνων

Οργάνωση και αγώνας σε κάθε σχολή, κάθε μέρα!

ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *