ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Δυο λόγια για εμάς

Το Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής με την παρούσα σύσταση και ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2018. Αποτελεί έναν μαχόμενο φοιτητικό σχηματισμό που εδρεύει στην κατειλημμένη από το 1995 αίθουσα 819 της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Η πολιτική διακήρυξη θέσεων και το καταστατικό οργανωτικής λειτουργίας του πολιτικού μας χώρου βρίσκονται υπό συλλογική επεξεργασία και κωδικοποίηση από την διαχειριστική του συνέλευση, που είναι ταυτόχρονα πολιτική και μόνη αρμόδια για οτιδήποτε φέρει την υπογραφή “Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής”.

Μέσα σε αυτό τον 1,5 χρόνο αγωνιστικής λειτουργίας έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες δράσεις αντίστασης και πληροφόρησης, ανοιχτές θεματικές εκδηλώσεις και πλειάδα ενημερωτικών παρεμβάσεων στην φιλοσοφική σχολή και ολόκληρη την Πανεπιστημιούπολη. Παράλληλα, έχουμε λάβει ένα σύνολο μαχητικών κεντρικών πρωτοβουλιών είτε μόνοι μας, είτε στο πλαίσιο συνεργασιών. Μερικά από τα πιο καθοριστικά στιγμιότυπα που σφράγισαν το πολιτικό μας στίγμα και μας σφυρηλάτησαν ως ζωντανό φορέα ελευθεριακής ταξικής πάλης, υπήρξαν οι πρωταρχικές συζητήσεις γνωριμίας και ζύμωσης που οδήγησαν στην πρώτη ανακοίνωση του στεκιού στις 30 Νοεμβρίου του 2018, οι καμπάνιες μας ενάντια στον αστικό θεσμό των εκλογών, οι παρεμβάσεις ενάντια στο καθεστωτικό φερέφωνο Μαρία Ευθυμίου, οι συζητήσεις και τα κείμενα στο πλαίσιο της κοινής μας εκδήλωσης με το “ελευθεριακό σχήμα ανθός” με θέμα “Πατριωτισμός-Εθνικισμός-Μιλιταρισμός τα συνεκτικά στοιχεία του κράτους”, η συνεχής απεύθυνση και αλληλεπίδραση με χιλιάδες φοιτητές/τριες, οι μάχες που δώσαμε με τις αστυνομικές δυνάμεις της κυβέρνησης σύριζα για την υπεράσπιση του λόφου του Στρέφη περιφρουρώντας δημόσιο κάλεσμα για την οικονομική ενίσχυση του στεκιού το καλοκαίρι του 2019 κ.α.

Ως πολιτικός σχηματισμός ανήκουμε στο ιδεολογικό-επαναστατικό κίνημα του αναρχισμού. Εντασσόμαστε στην παγκόσμια ελευθεριακή παράδοση των αγώνων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Αντιπαλεύουμε τον διαβρωτικό, εκφυλιστικό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα των νεότερων μεταμοντέρνων ρευμάτων σκέψης που επιχειρούν την διαστρέβλωση του επαναστατικού πυρήνα του αναρχισμού και την απογύμνωση των ταξικών του βάσεων, υποστηρίζοντας την ιστορική του συνέχεια. Εμπνεόμαστε από τις επαναστατικές απόπειρες της κλασσικής αναρχικής περιόδου χρονολογώντας την από την ιδρυτική πράξη του οργανωμένου αναρχισμού στο S.Imier το 1872 έως και τον μαυροκόκκινο Ιούλιο το 1936 στο πλαίσιο της Κοινωνικής Επανάστασης στην Ισπανία, με ενδιάμεσους σταθμούς την αιματηρή απεργία του Σικάγο το 1886, την αναρχική δράση στην προεπαναστατική Ρωσία, την επανάσταση του ηρωικού Μαχνοβίτικου κινήματος στην Ουκρανία, την εξέγερση της Κροστάνδης κ.α.

Πιστοί στον επαναστατικό κοινωνικό αναρχισμό, εξετάζοντας διαλεκτικά τα λάθη του παρελθόντος με φόντο τις νίκες του μέλλοντος, αγωνιζόμαστε για την Κοινωνική Επανάσταση και την συγκρότηση μιας αταξικής-ακρατικής κοινωνικής οργάνωσης που θα αντικαταστήσει το κράτος και τον καπιταλισμό, εγκαθιδρύοντας ένα φεντεραλιστικό σύστημα πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ισότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Παλεύουμε για την κοινωνική εφαρμογή των διαχρονικών αναρχικών προταγμάτων: εργατική αυτοδιεύθυνση των μέσων παραγωγής, κοινωνικοποίηση του πλούτου, κατάργηση κάθε διαχωρισμένης εξουσίας, διάλυση των έμφυλων και φυλετικών διαιρέσεων, λήψη των αποφάσεων για όλες τις κοινωνικές υποθέσεις από όλο τον λαό και τις συνελεύσεις/όργανα του, αποκεντρωμένη οργάνωση σε ομοσπονδιοποιημένες κοινότητες/κομμούνες, κοινωνική θέσμιση για την διαφύλαξη της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, δημόσια υγεία ελεύθερη προσβάσιμη, σεβασμό στην φύση και άρση της λεηλασίας της, διαχείριση των φυσικών και τεχνολογικών πόρων με γνώμονα την απολαβή των οφελών για όλους/ες, ελευθεριακή εκπαίδευση για την προαγωγή του συλλογικού καλού και την πολύπλευρη ανάπτυξη όλων των ανθρώπων.

Έχοντας την Κοινωνική Επανάσταση ως στρατηγική πυξίδα και κεντρικό στόχο, αντιλαμβανόμαστε τους φοιτητικούς αγώνες ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και ταξικού αγώνα προς την επαναστατική απελευθέρωση, για την πλατιά κοινωνική εφαρμογή των αναρχικών προταγμάτων. Ο αγώνας μας εντός του φοιτητικού πεδίου είναι διττός: διεξάγουμε έναν αμιγώς πολιτικό αγώνα, διαχέοντας την αναρχική ιδεολογία και τα ελευθεριακά προτάγματα στο πανεπιστήμιο, στις νέες και τους νέους που έχουμε κοινά βιώματα και δυσοίωνο μέλλον, επιδιώκοντας την συσπείρωση δυνάμεων και την διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του αναρχισμού. Ταυτόχρονα, δρούμε ως αγωνιζόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες, συμμετέχοντας στις φοιτητικές διεκδικήσεις και προωθώντας τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης και ταξικά προσδιορισμένης φοιτητικής κοινότητας.

Σε αυτή την διττή κατεύθυνση και στράτευση, προωθούμε σαν επιτακτική αναγκαιότητα την ιδέα δημιουργίας μιας αναρχικής πανελλαδικής οργάνωσης. Ενός επαναστατικού πολιτικού φορέα με πυρήνες δράσης σε κάθε σχολή, που θα συντονίζονται μέσω ενός δευτεροβάθμιου συμβουλίου κυκλικών και ανακλητών εκπροσώπων από κάθε πυρήνα/στέκι. Ο φεντεραλιστικά συγκροτημένος ανά σχολή φοιτητικός τομέας, θα αποτελεί τμήμα της οργάνωσης και θα διέπεται από αυτονομία λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων. Θα δρα οργανωμένα, συντονισμένα και πολύπλευρα στοχεύοντας στην αλλαγή συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα, λειτουργώντας καταλυτικά και σε άλλους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Στον αντίποδα των διαταξικών και κομματοκρατούμενων φοιτητικών συλλόγων, προωθούμε την ιδέα οικοδόμησης ενώσεων βάσης των φοιτητών/τριων, με από τα κάτω όργανα γενικών συνελεύσεων, που θα συζητούν και θα λαμβάνουν οριζόντιες αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την φοιτητική κοινότητα. Οι φοιτητικές ενώσεις θα είναι διακριτό και ακηδεμόνευτο σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν άτομα με την φοιτητική και όχι πολιτική τους ιδιότητα.

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής,

Ιούλιος 2020

Υ.Γ. Οι έως τώρα αποκρυσταλλωμένες θέσεις και πολιτικοί στόχοι μας αποτυπώνονται στα κείμενα που εκτίθενται στον παρόντα ιστότοπο και στο έντυπο υλικό που προβάλλεται στην αίθουσα του στεκιού.

*Το παρόν κείμενο θα αντικατασταθεί μετά την έκδοση της πολιτικής διακήρυξης και του καταστατικού οργανωτικής λειτουργίας του στεκιού.