ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ανακοίνωση για το τελεσίγραφο που έλαβαν κατηλειμμένοι χώροι στην Πολυτεχνειούπολη και κάλεσμα στήριξης της συγκέντρωσης την Πέμπτη 24/10 στην Πρυτανεία ΕΜΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΚΑΤΗΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/10 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΕΜΠ

Τη Δευτέρα 21/10 τρεις κατειλημμένοι χώροι στο ΕΜΠ, ο Παπασωτηρίου, το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Μηχανολόγων και η κατάληψη Γραμμικού έλαβαν ένα τελεσίγραφο από την πρυτανεία του ΕΜΠ το οποίο προειδοποιούσε για εκκένωση μέχρι τις 31 του Οκτώβρη. Το τελεσίγραφο ανέφερε πως οι λόγοι της εκκένωσης είναι «για αποκατάσταση και συντήρηση» των χώρων αυτών. Η εξέλιξη αυτή, έρχεται, με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές από την εισβολή των μπάτσων στο Κάτω Πολυτεχνείο κατά την ημέρα της επιχειρηματικής φιέστας «βραδιά του ερευνητή» [1], αλλά και από τα γεγονότα στο ΑΠΘ, με την εισβολή της αστυνομίας για την καταστολή κινητοποίησης εστιακών φοιτητών/τριών και αλληλέγγυων [2].

Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν προκύπτει τυχαία η στοχοποίηση των συγκεκριμένων χώρων. Η διοίκηση του ΕΜΠ ακολουθεί τις πρακτικές αυτές για να σταματήσει κάθε είδους αντίστασης και αγώνα των φοιτητών/τριών, έχοντας οξύνει προκλητικά τα τελευταία χρόνια την αντιπαράθεση. Το ΕΜΠ και το ΑΠΘ αποτελούν σήμερα την εμπροσθοφυλακή της επίθεσης κράτους, κυβέρνησης και κεφαλαίου στα πανεπιστήμια, με το ΕΚΠΑ και άλλα ιδρύματα να ακολουθούν. Είναι προφανές: θέλουν να εκριζώσουν τις αγωνιστικές παραδόσεις και την πολιτικοποίηση από τα πανεπιστήμια, να επιβάλλουν μια «νέα πραγματικότητα» επιχειρώντας έναν αστικό αναθεωρητισμό της ιστορίας που με αίμα έχει γραφτεί από την εξέγερση και την κατάληψη του πολυτεχνείου το 1973 έως τις μέρες μας. Θέλουν, πατώντας πάνω στην αφομοίωση των αγώνων και των κινημάτων της προηγούμενης δεκαετίας και πάνω στην κατασταλτική θηριωδία που την συνόδεψε και στην συνέχεια την διαδέχτηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, να «αποτελειώσουν» τις αντιστάσεις και να φτιάξουν το πανεπιστήμιο των αστικών ονείρων (και των εργατικών εφιαλτών). Θα σκοντάψουν σε χαντάκια!

Τα παραδείγματα καταστολής είναι πολλά τον τελευταίο χρόνο, με το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου να έχει μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας, ενώ το καλοκαίρι σε μία νεκρή περίοδο για τους/τις φοιτητές/τριές εκκενώθηκαν 3 χώροι του Κάτω Πολυτεχνείου (Μηχανουργείο, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι και carthago). Στην Θεσσαλονίκη, η καταστολή είναι επίσης έντονη με συχνές εφόδους της αστυνομίας και συστηματική καταπάτηση του ασύλου του ΑΠΘ και μια σειρά εκκενώσεων, με πιο πρόσφατη αυτή του Ελευθεριακού Στεκιού Primavera [3]. Χώρους παρατημένους οι οποίοι ζωντανεύουν πλαισιωμένοι από πολιτικά ή συνδικαλιστικά σχήματα και αγωνιστικές δραστηριότητες, θέλουν να τους επαναφέρουν στην «κανονικότητα», δηλαδή άδειους ή να αποτελέσουν αποθηκευτικό χώρο για την σαβούρα του κάθε κτιρίου είτε για να «αξιοποιηθούν» σάμπως και δεν υπάρχουν άλλοι χώροι και τους είναι, τάχα αναγκαίοι.

Είναι γεγονός: φοβούνται τους αγώνες και θέλουν να δημιουργήσουν το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο των ονείρων τους πάνω στα συντρίμμια τους. Για αυτό προσπαθούν να μας φιμώσουν με απειλές για πειθαρχικά, με αστυνομικές ενέδρες έξω από τα campus και με εκκενώσεις. Θέλουν να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους, της αστικής δημοκρατίας και του κεφαλαίου, στο οποίο δεν θα αναπτύσσεται καμία μορφή αγώνα και οι φοιτητές/τριες θα σωπαίνουν συμφιλιωμένοι με την σύγχρονη δυστοπία κοιτώντας το πτυχίο και την πάρτη τους χωρίς να συλλογικοποιούνται, νομίζοντας ότι θα’ ναι οι τυχεροί «που θα πιάσουν την καλή».

Είναι χρέος μας να μην εγκαταλείψουμε τις επαναστατικές ιδέες και αξίες, να μην κάνουμε πίσω και να μην φοβηθούμε το τέρας που πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια. Είναι χρέος μας να χτίσουμε εντός και εκτός των σχολών το επαναστατικό κίνημα που θα τους διαλύσει. Με μαχητικούς από τα κάτω αγώνες με πρόταγμα και σχέδιο ενάντια σε κάθε ρεφορμιστική αυταπάτη και κομματική καπηλεία. Διασυνδέοντας τους αγώνες και προωθώντας την κοινή αντικρατική – αντικαπιταλιστική πάλη φοιτητών/εργαζομένων. Κρατώντας όρθια τα οχυρά μας, παλεύοντας ταυτόχρονα για μια άλλη οργάνωση και ένα άλλο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, σε μια άλλη κοινωνία.

Ως Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής στηρίζουμε την καλεσμένη κινητοποίηση την Πέμπτη 24/10 στις 12:00 στην πρυτανεία του ΕΜΠ και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εκκενωμένους (ή απειλούμενους με εκκένωση) φοιτητικούς χώρους.

Να εκκενώσουμε πρυτάνεις, κοσμήτορες, εργολαβίες και υπουργούς

Αναρχική Οργάνωση σε όλες τις σχολής

Αγώνας για την Κοινωνική Επανάσταση, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό και την Αναρχία.

ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

[1] Για την αστυνομική εισβολή στον ιστορικό χώρο του πολυτεχνείου – ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

[2] Για την πτώση του ασανσέρ στο κτήριο των Γ’ εστιών και την εισβολή και την σύλληψη φοιτητών στο ΑΠΘ – ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

[3] Ανακοίνωση για την νέα έφοδο στο ΑΠΘ και την εκκένωση του Ελευθεριακού Στεκιού Primavera – ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *