ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Καμία ανοχή στην παράταξη bloco στην φιλοσοφική και σε κάθε σχολή

Από τις αρχές του ακαδημαϊκού έτους σημειώνεται μια προσπάθεια εδραίωσης στην φιλοσοφική σχολή, της παράταξης Bloco του πρώην κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για ένα μόρφωμα περιθωριακό, που τόσο τα μέλη όσο και η εκλογική του επιρροή εντός της σχολής μετά βίας φτάνουν αριθμητικά τα δάκτυλα μιας παλάμης. Για του λόγου το αληθές, χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές το Bloco έλαβε στην φιλοσοφική μόλις 2 ψήφους (sic), “ποσοστό” που επιβεβαιώνει σε ένα ακόμα παράδειγμα τα ανύπαρκτα ερείσματα του ΣΥΡΙΖΑ εντός των πανεπιστημίων.

Μέχρι και φέτος, οι κομματικοί φοιτητές του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν επιχειρήσει καμία δημόσια παρουσία στην σχολή, παρά την γραφική συμμετοχή τους στις φοιτητικές κάλπες. Τα πρώτα βήματα καταγράφηκαν στο στήσιμο τραπεζιού με έντυπο υλικό στο αίθριο της φιλοσοφικής (το οποίο εξαφανίσαμε) και με την εμφάνιση δύο (ίσως μοναδικών) μελών του στην γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου. Εκεί, μέλη του Α.Σ.Φ. αρπάξαμε απ’ τα χέρια τους το πολιτικό υλικό που κρατούσαν και το καταστρέψαμε, εξηγώντας τους ότι είναι ανεπιθύμητοι και πως δεν θα επιτρέψουμε την οργανωμένη παρουσία δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην σχολή. Έκτοτε, η “δράση” τους είναι κυρίως διαδικτυακή, με συλλογές υπογραφών και δημοσιεύσεις στα social media με τις οποίες επιδιώκουν να καταστούν “ενεργοί” μέσα στην ανυπαρξία τους.

Από την πλευρά μας αξιολογούμε ως πρόκληση κάθε πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετεί κομματικούς εγκάθετους μέσα στα πανεπιστήμια και ακόμη πιο προκλητικό να τους εκπαιδεύει σε μαθήματα ρητορικής εναντίωσης στον νεοφιλελευθερισμό της Ν.Δ., την στιγμή που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε απόλυτος εκφραστής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα 4,5 χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της πολιτικής διακυβέρνησης. Εκ της Κουμουνδούρου, θαρρούν φαίνεται πως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι άχρονα όντα χωρίς ιστορική και κριτική σκέψη. Αξιώνουν να σβηστεί από την μνήμη μας ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στα νεοφιλελεύθερα σχέδια εντός του πανεπιστημίων.

Οι αντικυβερνητικές κατηγορίες των μελών του bloco για την “υποβάθμιση των σπουδών” μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν εάν ανατρέξουμε στα πεπραγμένα της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ: τον κατάπτυστο νόμο Γαβρόγλου και την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από πτυχία καθηγητικών σχολών, την συγχώνευση και την κατάργηση μιας σειράς τμημάτων, την περικοπή των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι των μνημονιακών προγραμμάτων, την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την ίδρυση επί πληρωμή ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών κ.α.

Στο ίδιο πλαίσιο επιβολής της λήθης, οι της Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι τα βλαστάρια τους εντός των σχολών θα συμβάλουν στο να ξεχαστούν οι αστυνομικές εισβολές στα πανεπιστήμια τον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκκενώσεις καταλήψεων, οι δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλωτές/τριες και πλήθος παραδειγμάτων ακραίας κρατικής αυταρχικότητας που δεν λάμβαναν τότε μεγάλη δημοσιότητα, όπως η παρολίγον δολοφονία του 16χρονου Κώστα Μπ. στα Εξάρχεια ή οι προφυλακίσεις ανήλικων παιδιών μετά από ελάσσονος σοβαρότητας επεισόδια στο πολυτεχνείο κ.α..

Με την επίκληση στην “καταστολή της δεξιάς” θέλουν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πιο “ευνοϊκή” κυβέρνηση για τα δικαιώματα και τον αγώνα των φοιτητών/τριών γεγονός που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα και την τεράστια υποχώρηση των αγώνων εντός των σχολών κατά την κυβερνητική του θητεία καθώς και στην κρατική βία κατά την περίοδο διακυβέρνησης της “πρώτης φοράς αριστερά” που ύπουλα και σκόπιμα κρύβουν. Τότε, που οι φυλλάδες του ΣΥΡΙΖΑ (“αυγή” και “εφσυν”), τα μίντια του (“ΕΡΤ”, “OPEN”, “Βαξεβάνης”, “Κούλογλου” κ.α.) τα ραδιόφωνα του (“στο κόκκινο”), δεν “έβλεπαν” κρατικό αυταρχισμό, δεν έβλεπαν κακοποιημένα παιδιά απ’ τους ρουφιάνους της αστυνομίας γιατί τα αφεντικά τους ήταν αυτά στην κυβέρνηση.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα πρέπει να σταθούν απέναντι στα καθάρματα της εξουσίας (είτε αριστερής είτε δεξιάς) και να αποκρούσουν την βρώμικη προπαγάνδα των εκπροσώπων των κομμάτων που υπήρξαν ή είναι κρατικοί διαχειριστές. Καθεστωτικές παρατάξεις όπως της ΔΑΠ, του Bloco και της ΠΑΣΠ δεν έχουν καμία θέση στα πανεπιστήμια, τα οποία χτυπήθηκαν ανελέητα από τις κυβερνήσεις των μητρικών τους κομμάτων. Καλούμε κάθε φοιτητή/τρια να τους απαξιώσει έμπρακτα.

Από την πλευρά μας ένα είναι βέβαιο: το Bloco φιλοσοφικής θα έχει την ίδια τύχη με την ΔΑΠ φιλοσοφικής την οποία εκτοπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια με στοχευμένες δράσεις όλων των μορφών και έκτοτε δεν έχει καμία δημόσια παρουσία.

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *