ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ανακατάληψη αίθουσας στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών

Πριν από λίγο καιρό, διαπιστώσαμε ότι η κατειλημμένη αίθουσα 632 στον 6o όροφο της σχολής είχε περάσει στον έλεγχο της κοσμητείας. Η εν λόγω αίθουσα κατά τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στα χέρια ομάδων από τον χώρο της αυτονομίας, ενώ στην συνέχεια και καθ’ όσον τουλάχιστον γνωρίζουμε, ο χώρος δεν ήταν πολιτικά λειτουργικός και δεν χρησιμοποιούνταν για συλλογικούς σκοπούς. Προφανώς, για την κοσμητεία της φιλοσοφικής, η συρρίκνωση των ελεγχόμενων από φοιτητές χώρων αποτελεί έναν πάγιο στόχο και οποιαδήποτε υποχώρηση απ’ την πλευρά των αγωνιζόμενων δυνάμεων της δίνει το έναυσμα για να τους επαναοικειοποιηθεί, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα, της είναι άχρηστοι.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα διοικητικά όργανα η διεκδίκηση πόρων για την κατασκευή ενός κτηρίου που συνεχώς πλημμυρίζει, που πολλές αίθουσες είναι ακατάλληλες για διδασκαλία και τα καθίσματα τους κατεστραμμένα. Άλλωστε, στην σχολή του πρώτου επί πληρωμή αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος [1], των προσφερόμενων με αδρό χρηματικό αντίτιμο μεταπτυχιακών, της επιβολής αγοράς συγγραμμάτων για την πλειοψηφία των ξενόγλωσσων τμημάτων, της μίσθωσης υπηρεσιών από τους εργολάβους της μαφιοζοεταιρίας myservices [2] και της απλήρωτης φοιτητικής έρευνας με κορυφαία ονόματα καθηγητών να βρίσκονται ανάμεσα στους εκμεταλλευτές της, δεν προκαλεί εντύπωση η διάρθρωση των προτεραιοτήτων. Οι πρυτανικές αρχές, η κοσμητεία, οι μεγαλοκαθηγητές, θέλουν διαρκώς κέρδη για τους ίδιους μετατρέποντας το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση (κάνοντας ταυτόχρονα πλάτες στους ταξικούς κρατικούς προϋπολογισμούς) και για τους φοιτητές παραπάνω βάρη, οικονομικό ξεζούμισμα και καταστολή σε όσους αντιδρούν, είτε στους δρόμους είτε εντός των σχολών, των εστιών και των πανεπιστημιουπόλεων.

Θα πρέπει βέβαια, όλοι αυτοί να γνωρίζουν ότι οι κυβερνητικές πλάτες τις οποίες εξασφαλίζουν με την εκδούλευση τους στα κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, η υπερπροβολή και χρησιμοποίησή τους από τα ελεγχόμενα μμε της απροσχημάτιστης συστημικής προπαγάνδας και οι λάσπες τους στα αμφιθέατρα κατά των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριων με επίκληση την ακαδημαϊκή ελευθερία, που την προσδιορίζουν ως ελευθερία μόνο για τους ίδιους και αιματοκύλισμα της αντίθετης άποψης, δεν συνεπάγεται και ιδεολογική ηγεμονία εντός της σχολής και μονοπώλιο λόγου. Δεν θα αφήσουμε τους εκφραστές της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας χωρίς αντίλογο, ούτε τις κυβερνητικές και κομματικές προεκτάσεις τους να δηλητηριάζουν την νεολαία με τα μικρόβια του αστικού ανταγωνισμού και του ατομικισμού, με την επιβολή της αναγνώρισης του συστήματος τους ως μονόδρομο χωρίς εναλλακτική και του κόσμου των ανισοτήτων και των αδικιών που υπερασπίζονται, ως «φυσιολογική» πραγματικότητα.

Σήμερα Πέμπτη 21/3 μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών, μέλη του Αναρχικού Στεκιού Φιλοσοφικής και αλληλέγγυοι ανακαταλάβαμε την αίθουσα. Οι συλλογικά ελεγχόμενοι χώροι των φοιτητών/τριων, θα παραμείνουν στα χέρια τους και όχι στα βρώμικα χέρια των πολέμιών τους. Σκοπός μας είναι η αίθουσα να χρησιμοποιηθεί προς συλλογικό όφελος των φοιτητών/τριων της σχολής, με την δημιουργία ενός φοιτητικού κοινωνικού εγχειρήματος από τους φοιτητές για τους φοιτητές και όχι για δική μας πολιτική αξιοποίηση. Η πολιτική συνέλευση του Αναρχικού Στεκιού Φιλοσοφικής δεν θα έχει λόγο για τον χώρο αυτόν, δεν θα εμπλέκεται στην διαχείριση του. Η πρωτοβουλία η δική μας φτάνει μέχρι την κοινωνικοποίηση του, μέχρι την παράδοση της αίθουσας στο συλλογικό φοιτητικό όφελος και σε μια νέα συλλογική δομή. Από κει και ύστερα, το νέο εγχείρημα θα ακολουθήσει την δική του πορεία.

Ως αναρχικοί/ες, προτάσσουμε τον συνολικό έλεγχο των υπηρεσιών, της παραγωγής, του κινητού και ακίνητου πλούτου από ολόκληρη την κοινωνία. Την συλλογική διεύθυνση των καρπών της ανθρώπινης εργασίας από τον ίδιο τον λαό, δηλαδή την οικειοποίηση του πλούτου από τους ίδιους τους παραγωγούς του, που μέσα στον καπιταλισμό και το κράτος, τον στερούνται, για να τον διαχειρίζεται μια μικρή μειοψηφία που δεν παράγει τίποτα και εκμεταλλεύεται την εργασία τους. Ταυτόσημη είναι η θέση μας για το πανεπιστήμιο: ούτε κρατικό, ούτε ιδιωτικό. Αγωνιζόμαστε για το πραγματικά αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο των κοινωνικών αναγκών, των αξιών και της ισότητας, το πανεπιστήμιο της ανώτερης επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα τίθενται προς εξυπηρέτηση όλης της κοινωνίας και της κοινωνικής προόδου και όχι για την κερδοφορία των ολίγων και την αναπαραγωγή της ταξικής κοινωνίας της εκμετάλλευσης.

Σε συνάφεια με τα επαναστατικά μας προτάγματα, αντιλαμβανόμαστε την κατάληψη-κοινωνικοποίηση χώρων στο τώρα, εντός και εκτός των πανεπιστημίων, ως προπλάσματα και παραδείγματα συλλογικής διαχείρισης. Ως μικρές κοινωνικοποιήσεις που μπορούν να διαδώσουν το μήνυμα ότι μπορούμε χωρίς αφεντικά, χωρίς εξουσία και ιεραρχίες, ότι μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση και την ζωή στα χέρια μας με καύσιμα την ισοτιμία, την αλληλοβοήθεια και την συνεργασία. Χωρίς να τις αντιλαμβανόμαστε, ούτε ως «νησίδες ελευθερίας» ούτε ως «απελευθερωμένα εδάφη» που τάχα θα ζήσουμε «αντισυμβατικά» μέσα σε αυτά σε έναν κόσμο βαρβαρότητας. Οι καταλήψεις προσδιορίζονται από τους σκοπούς που υπηρετούν και δεν είναι εξωκοινωνικά μορφώματα. Μια τέτοια αξίωση τις περιθωριοποιεί, δεν τις καθιστά αντιπαραδείγματα. Το στοίχημα των ημερών μας, είναι να θέσουμε στο περιθώριο τους υπαίτιους της κοινωνικής εξαθλίωσης και όχι να αφήσουμε τους αντικοινωνικούς εγκληματίες, του κράτους, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των αυλικών τους, να περιθωριοποιήσουν τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και το όραμα για μια άλλη κοινωνία.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις και καλέσματα σχετικά με την χρήση της κατειλημμένης αίθουσας.

Προς το παρόν καλούμε στην εκδήλωση «το συνεχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και η αναρχική δράση στις σχολές» που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 η ώρα στον πολιτικό μας χώρο (8ος όροφος, αίθουσα 819).

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Παραπομπές:

[1] https://steki-fls.espivblogs.net/2019/05/28/schetika-me-to-neo-agglofono-tmima-stin-filosofiki/

[2] https://steki-fls.espivblogs.net/2022/02/07/paremvasi-stin-eisodo-ton-grafeion-tis-my-services/

Υ.Γ. Το σύνολο των πραγμάτων που βρέθηκαν στην αίθουσα θα αποδοθούν στην κοσμητεία. Πλιατσικολόγοι πάντα ήταν και είναι οι μπάτσοι και οι υποτακτικοί των προνομιούχων τάξεων. Όχι οι αναρχικοί, όχι το αναρχικό κίνημα. Εμείς τα θέλουμε όλα για όλους, τίποτα για εμάς, ξέχωρα από τους άλλους.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *