Το Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής καταδικάζει την παρουσία στελεχών, κομματικών μελών και πρώην υπουργών της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην μεγάλη πανεκπαιδευτική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ενάντια στο νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα [1] που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.
Δεν ξεχνάμε την «προσφορά» του πρώην κυβερνώντος κόμματος στους αστικούς σχεδιασμούς για την νεοφιλελευθεροποίηση των πανεπιστημίων. Δεν ξεχνάμε τον κατάπτυστο νόμο Γαβρόγλου και την ίδρυση επί πληρωμή ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών [2], την συγχώνευση τμημάτων, την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα και την απόσχιση της παιδαγωγικής επάρκειας από ένα πλήθος τμημάτων. Δεν ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που βάθυναν τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα των σχολείων, την επιπρόσθετη γνωσιακή τους αποστείρωση και την τεχνοκρατική τους μονομέρεια.
Δεν ξεχνάμε την αστυνομική καταστολή κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τους εργαζόμενους/ες στην εκπαίδευση, τις άγριες επιθέσεις στα μαθητικά μπλοκ στις διαδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις, τις αστυνομικές εισβολές στα πανεπιστήμια και τις εκκενώσεις καταλήψεων «χωρίς επικοινωνιακά σόου» όπως δήλωνε ο ίδιος ο Τσίπρας.
Δεν ξεχνάμε την αφομοίωση των κοινωνικών αιτημάτων στην κυβερνητική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει ενός επαναστατικού κινήματος, τον ρόλο που διαδραμάτισε η «κυβέρνηση της αριστεράς» για τον εγκλωβισμό των ταξικών δυνάμεων στην ανάθεση στον αστικό κυβερνητισμό. Η αφομοίωση οδήγησε μεταξύ άλλων στην σιωπηρή αποδοχή του 3ου μνημονίου το 2015 και τρία χρόνια αργότερα στην δέσμευση για δημοσιονομική εποπτεία έως το 2060 με αντάλλαγμα την δήθεν «μεταμνημονιακή εποχή» που ήδη καταρρέει.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει στην εξαργύρωση των φοιτητικών αγώνων στην εκλογική κάλπη. Επενδύει στον μερικό τους χαρακτήρα και την αποκομμένη κριτική στην «αντι-δημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης» η οποία αποσυνδέει την πανεπιστημιακή αστυνομία από την συνολικότερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και παρουσιάζει την σύσταση του μπατσο-σώματος ως προϊόν εμμονής της δεξιάς και του Χρυσοχοϊδη. Σε αντίθεση με αυτές τις εκτός τόπου και χρόνου απόψεις που στρώνουν το έδαφος στην νέα ανάθεση, το νομοσχέδιο Κεραμέως δεν είναι παρά η προέκταση του νόμου Γαβρόγλου, ένας κρίκος στους διαχρονικούς αστικούς και κρατικούς σχεδιασμούς. Και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.
Από την πλευρά μας, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και σε οργανωτική προετοιμασία «εκτροπής» της ημέρας ψήφισης, από μέρα διαμαρτυρίας σε μέρα μάχης. Και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αξιακή και πολιτική προϋπόθεση τον διωγμό με κάθε μέσο του ΣΥΡΙΖΑ από τις κινητοποιήσεις, καθώς και όσων διανοηθούν να στηρίξουν την παρουσία του, από όπου κι αν προέρχονται.
Παραπομπές
[1] Για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση
[2] Σχετικά με το νέο αγγλόφωνο τμήμα στην φιλοσοφική