ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αγωνιστικό κάλεσμα στους δρόμους ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου

Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται πιο σκληρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και μέσα σε μία συνθήκη που ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας βουλιάζει στην φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια, έρχεται προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο -έκτρωμα όσον αφορά την εκπαίδευση. Η τακτική της ψήφισης νομοσχεδίων εν μέσω lockdown, απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και κλειστών πανεπιστημίων δεν μας εκπλήσσει. Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα συγκυρία λειτουργεί ως μια χρυσή ευκαιρία για το κράτος για να εφαρμόσει μέσα σε μια περίοδο όξυνσης της συστημικής κρίσης μια σειρά από χρόνιους κρατικούς σχεδιασμούς και αστικές επιδιώξεις εις βάρος της εργατικής τάξης και της νεολαίας

Έτσι και το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση αποτελεί ένα ακόμη βήμα πάνω σε μια μακρόχρονη κρατική πολιτική στην κατεύθυνσης της ολοκλήρωσης της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση. Λαμβάνοντας την σκυτάλη μετά από 4,5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης του συριζα η οποία έδωσε κομβικές ανάσες στο αστικό σύστημα και ενσωμάτωσε σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές αντιστάσεις, η ΝΔ έρχεται με την όξυνση της αντιδραστικότητας στην πολιτική της να επιβάλλει στο ακέραιο την νεοφιλελεύθερη ατζέντα της.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο κινείται προς την ευθυγράμμιση του ελληνικού πανεπιστημίου με τα “νεοφιλελεύθερα δυτικά πρότυπα”. Επαναφέρει μια σειρά από ρυθμίσεις που εντείνουν τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση και εντατικοποιούν τους ρυθμούς φοίτησης. Προσανατολίζεται προς ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει μόνο τους πιο “αποδοτικούς”, οι οποίοι θα πρέπει να ενσωματώνονται άμεσα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τον δρόμο προς την ιδιωτική εκπαίδευση και την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου.

Η ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας και οι λοιπές ρυθμίσεις περί καταστολής και επιτήρησης εντός των πανεπιστημίων συνδέονται άρρηκτα με το σύνολο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και έρχονται για να περιφρουρήσουν την ίδια την ουσία τους. Έρχονται να περιφρουρήσουν την ουσία του “αποτελεσματικού” πανεπιστημίου που θα βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με την αγορά εργασίας και τα κρατικά συμφέροντα και που θα στρέφεται στην καπιταλιστικά προσοδοφόρα έρευνα από την οποία θα παράγει κέρδος. Ένα πανεπιστήμιο που θα είναι πλήρως απονεκρωμένο και αποστειρωμένο από τις κοινωνικές/ταξικές αντιστάσεις και την ριζοσπαστική πολιτική δράση.

Η επιτυχής ή όχι εφαρμογή των κρατικών σχεδιασμών στην εκπαίδευση θα κριθεί στην πράξη. Θα κριθεί μέσα από την καθημερινή ταξική πάλη και την εκδήλωση της εντός των πανεπιστημίων, θα κριθεί από τις μαχητικές αντιστάσεις και τους αγώνες των φοιτητών και των φοιτητριών. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών τις τελευταίες εβδομάδες σπάνε στην πράξη τα μέτρα για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και δίνουν τον τόνο ενόψει της συνέχισης του αγώνα. Οι ένστολοι φρουροί του κράτους που θα εγκατασταθούν μέσα στα πανεπιστήμια για να διαφυλάξουν τα κέρδη του αστικού πανεπιστημίου και την εφαρμογή των κρατικών επιδιώξεων θα πρέπει να λάβουν τις απαντήσεις που τους αξίζουν από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους φοιτητές.

Η δράση μας μέσα στο πανεπιστήμιο ως φοιτητές/τριες και ως αναρχικοί ποτέ δεν μας παραχωρήθηκε. Αντίθετα κερδήθηκε μέσα από μαχητικούς, μακρόχρονους και επίπονους αγώνες. Μαθαίνοντας λοιπόν από τα λάθη και τις ανεπάρκειες των αγώνων του παρελθόντος μέσα σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότερα κεκτημένα καταλύονται οφείλουμε να δώσουμε στους αγώνες μια νέα προοπτική προς επαναστατική κατεύθυνση, μια νέα οργανωτική μορφή που θα συμβαδίζει με τα πολιτικά περιεχόμενα τους και θα δώσει απαντήσεις και νίκες έναντι στην κρατική και καπιταλιστική επέλαση. Διατηρώντας την ταξική μνήμη και συνείδηση μας γνωρίζουμε πως η λύση δεν βρίσκεται ούτε στην ανάθεση σε κάποιο κόμμα ούτε στη ηττοπάθεια και την παραίτηση. Να περάσουμε στην αντεπίθεση ενάντια στους κρατικούς σχεδιασμούς.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ .

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/02 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

 

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *